10+1 érv a kivi mellett, avagy miért fogyassz kivit?!

Sziasztok!
A mai cikkemben egy olyan távol-keleti gyümölcsről fogok nektek írni, ami hazánkban is elég közkedvelt, ezért fontosnak éreztem,
hogy el mondjam nektek, hogy finom ízén kívül még miért is jó nekünk a kivi.
És ahogy megszokhattátok már tőlem, először elmondom honnan is szárzmazik ez a gyümölcs.

A kivi mint említettem, távol-keletről és azon belül Kínából származik.
A 20. században melonette "dinnyécske" néven futott, azonban az új-zélandi termelőknek meg kellett szabadulniuk ettől a névtől, mert attól tartottak, hogy az amerikaiak a dinnyére kivetendő új importvámokat erre a gyümölcsre is kiterjesztik. 
Így egy őshonos új-zélandi kicsi, barna és bozontos madárka nevét megkapva, kivi néven kezdték árulni.

 
Hazánkban kapható szőrös kivin kívül közel 80 kivi fajtát különböztetünk még meg.



Vajon miért olyan hasznos nekünk ez a gyümölcs?

Azt ugye mindenki tudja a kiviről, hogy nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és ez így is van, hiszen egy gyümölcs körülbelül 75mg C-vitamint tartalmaz,
ami pl. az alma C-vitamin tartalmának 9-szerese. 
De a C-vitaminon kívül tartalmaz E-vitamint (ami egy nagyon hasznos antioxidáns), K-vitamint (véralvadásban játszik fontos szerepet), 
illetve még magnéziumot és foszfort(fontos szerepet játszik a csontozat kialakulásában) találunk benne.
 

Mit kell tudnunk még róla?

-Magas káliumtartalma ellensúlyozza a nátrium káros hatásait a szervezetünkben. 
-Enyhe hashajtó hatással rendelkezik, ezért a bélrenyheség (székrekedés) megelőzésében is hasznát vehetjük, ezért a székrekedéstől szenvedő idős betegek étrend-kiegészítőként is fogyaszthatják. 
- Magas magnéziumtartalma segít a szervezet stressz elleni védekezésében és a sejtmegújulást szabályozza.
-A különböző Káliumsók és sejtfalépitő anyagok elősegítik a koleszterin távozását a szervezetből.
-Segít az alvászavarban szenvedő felnőtteknek, javítja az elalvást, az alvás időtartamát és hatékonyságát. 
-Diétába is bátran beilleszthetjük, hiszen 100 g kivi összesen 50 kcal-t tartalmaz!
-Több kutatás is kimutatta, hogy a kivihez hasonló növényi élelmiszerek az elhízás és az általános halálozás kockázatát is csökkentik. 
-Hatékony a gyulladásos betegségek gyógyításában.
-A bőrtónus és -textúra javítása (C-vitaminnak köszönhetően).


FELHASZNÁLÁSI JAVASLATOK
Az érett kivit félbevágva, kiskanállal kikanalazva akár előételnek, akár desszertnek, felkockázott kivi túróval, joghurttal összekeverve, 
egy-két kanál mézzel reggeli vagy uzsonna részeként is ehetjük, sőt smoothie-ba vagy zöldturmixba is tehetjük.

A kivi nagyon mutatós is tud lenni gyümölcssalátában vagy túrótorta, joghurttorta tetején.


Üde és friss gyümölcs, torták és gyümölcssaláták éke.
 

További cikkekért és tippekért látogassatok el Facebook oldalamra: 
http://www.facebook.com/Gerifitnessvighgergo
Hogy ha pedig kérdésetek volna, irjatok e-mailt a:
vighgergo20@gmail.com-ra.
Sziasztok!


Vígh Gergő - személyi edző