üSziasztok!

Ahogy igértem, folytatom az egészséges zöldségekről szóló cikksorozatomat, úgyhogy nem is húznám a szót, lássuk, milyen egészséges zöldségek állnak még rendelkezésünkre.


Hagyma:

A benne található quercetin az egyik legerősebbb növényi antioxidáns (flavonoid).

Bizonyítottan növeli a rákellenes hormonok mennyiségét.

Egycsészényi aprított hagyma 61 kaloriát és 3g szénhidrátot tartalmaz.


Olivaolajban párolva, rizzsel vagy más zöldségekkel tálalva nagyon finom.

Articsóka:

A furcsa külsejű zöldség szilimarinban gazdag. Ez az antioxidáns segíti a hámsejtek működését, hatékony a bőrrák megelőzésére és segít szabályozni a koleszterinszintet.

Egy közepes darab 60 kalorát és 7g szénhidrátot rejt. Facsarj citromlevet a tetejére, kézzel szabadítsd meg a levelektől!
A középső része a legjobb, vagy fogyaszd tea formájában.

Gyömbér:
 

 Megszünteti az  émelygést,  harcol  a  migrénnel, de  még az  izületi  fájdalmakkal is,  hiszen  akadályozza a  gyulladást  okozó  prosztaglandin  termelődését a  szervezetben.

Tehetjük levesekbe, húsételekbe, süteményekbe, készíthetünk belőle teát is.

Egy teáskanálnyi friss gyömbérgyökér összesen 1 kalóriát jelent.
Távolítsd el barna héját, s reszeld meg!
 

Brokkoli:

Ereje az indol-3 karbinolban és a szulforafánban rejlik, amelyek védenek a mellráktól.                     A benne található fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését.      

Sok C-vitamint, illetve béta-karotint is tartalmaz.

100 gramm brokkoli 34 kalóriát rejt magában.

 

Spenót:

 Popeye kedvence  luteninben, zeaxanthinban  és karotionoidban tobzódik.

 E három antioxidáns a  szemkárosodás legfőbb ellenszere.
 

Akik elegendő mennyiséget fogyasztanak belőle, azokat sokkal kevésbé fenyegeti az időskori vakság veszélye.
"A fiatalság zöld forrásának" nevezett növény egyébként az öregedés más jelei ellen is hatásosak, elsősorban a bőrön mutatja meg jótékony hatását. 

Egy csészényiben 7 kalóriát és 1 g szénhidrátot lelsz.
Olivaolajjal és fokhagymával ízesítheted.
 

Kínai kel:

A benne lévő brassinin mellrák-megelőző hatású. Ezen kívül úgynevezett indolokat is tartalmaz, amelyek az ösztrogéntszint csökkentésével szintén a mellrák elleni harc legerősebb fegyverei.

Egy csészényi adag 18mg kalciummal szolgál, ami az ajánlott napi bevitel 16%-a, így csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét. Húsz kaloriát és 3g szénhidrátot viszel be vele.
 

Sütőtök:

 A narancsszínű csemege valódi  C-vitamin és béta-karotin  bomba, mely az  emésztőrendszeri rákfajták  megelőzésében játszik szerepet.  Egy adag 80 kalóriát , 1 g zsírt és 6g szénhidrátot tartalmaz.


Vágd félbe, távolítsd el a magját, süsd puhára, végül szórd meg egy kis fahéjjal.

Vízitorma és arugula:

 Lehet, hogy még nem  hallottál a  fenetil-izotiocianátról, amely a  béta-karotinnal, a C-és E-  vitaminokkal együtt értékessé teszi  ezeket a zöldségeket - pedig fontos  tápanyag, hiszen  a kialakulás  szintjén gátolja a rákos sejtek                                                                        termelődését.

Egy csészényi 4 kalóriát és 1g szénhidrátot tartalmaz összesen. Nyersen fogyasztva, salátában vagy szendvicsben a legfinomabb.


Fokhagyma:

 Jellegzetes aromája a kénnek  köszönhető, mely a "rossz"  koleszterin ellensége, így csökkenti  a vérnyomást, valamint a gyomor-  és bélrák kockázatát.



Egy gerezddel csekély 4 kalóriát viszel be. Süss egy egész fejet 15-20 percig, amíg puha és édes nem lesz, aztán halmozd kenyérszeletre vaj helyett!


További cikkekért és tippekért látogassatok el Facebook oldalamra: 
http://www.facebook.com/Gerifitnessvighgergo
Hogy ha pedig kérdésetek volna, írjatok e-mailt a gerifittness@gmail.com-ra.
További szép napot nektek, sziasztok!

Vígh Gergő - személyi edző