Sziasztok!

Előzőleg posztolt cikkem nagy sikert aratott köreitekben, (köszönöm szépen a sok pozitív visszajelzést!) sokan kerestetek fel azóta testalkatotokkal kapcsolatos kérdésekkel, többek között, hogy milyen típusba sorolhatjátok magatokat, mit egyetek és hogyan sportoljatok! Engedjétek akkor meg, hogy ezt a témát bővebben is kifejtsem.

Első körben a MEZOMORF testalkatot mutatom be nektek!

Mezomorf -> metromorf = atléta alkat.
Azoknak a férfiaknak és nőknek, akik ebbe a csoportba tartoznak egyaránt könnyű dolguk van, hiszen viszonylag kevés erőfeszítéssel is tökéletesebb testet „építhetnek” maguknak.
Ebbe a csoportba tartozik pl. Arnold Schwarzenegger is! 

A mezomorf testalkatúak izmosak, legalábbis könnyebben izmosodnak. Válluk széles, hasuk kemény, csípőjük keskeny, csontozatuk erős. Hajlamosabbak sok zsírt elraktározni, de a gyors anyagcseréjüknek köszönhetően könnyen meg is tudnak szabadulni tőle.

Jellemző: erős, sportos testfelépítés

Nőknél: homokóra testalkat

Férfiaknál: fordított háromszög
 

Honnan tudhatod, hogy testalkatod mezomorf?

Erre van egy nagyon egyszerű teszt,próbáljátok ki nyugodtan! :)
Fogjátok át egyik csuklótokat hüvelyk-és mutatóujjatokkal, ha az ujjaitok pont összeérnek, akkor mezomorf testalkat típusba tartoztok!

Természetesen ennyi adat még nem elég ahhoz, hogy hivatalosan is kitudjuk jelenteni, hogy a mezomorf csoportba tartozunk, ennek a 100%-os meghatározásához különböző mérésekből álló vizsgálaton kell részt vennünk (ezt már 7 éves korban el lehet végezni).

Mezomorf testalkat és a testmozgás!

A mezomorf testalkatúak számára nincs is jobb sportág a testépítésnél. Gyorsan fejlődtök, nagy izomerőt tudtok kifejteni és a gyors anyagcseréteknek köszönhetően könnyen letudtok fogyni. Azonban ha nem ez az a sport, amiben eltudjátok képzelni magatokat, könnyen elsajátíthattok bármilyen más sportot is.

Azonban ha a testépítés mellet döntötök FONTOS, hogy minden izomcsoportotokat egyenletesen terheljétek, mivel gyorsan izmosodtok, könnyen aránytalanná alakulhat a testetek!
 

Mezomorf testalkat és a megfelelő étrend, hogyan táplálkozzatok?!

Ha mezomorf testalkatotok van, viszonylag oda kell  figyelnetek az étkezésre, hiszen hajlamosabbak lehettek az elhízásra.
Az étrend kialakításában az elsődleges szempont legyen az, hogy a szénhidrátot és a fehérjét megfelelően osztjátok el: javasolom a 30% zsír, 40% szénhidrát, 30% fehérje arányokat.

  • Reggelitek friss bogyókat, magvakat, zabpelyhet és tojást tartalmazzon.
  • Ebédetek  salátát, leveles zöldségeket, paradicsomot, uborkát és gombát, fehérje forrás gyanánt roston sült csirkemellet tartalmazzon.  TIPP: a salátát olívaolajjal elkészítve, illetve szezámmaggal feltöltve is fogyaszthatjátok.
  • Vacsorátok sovány fehérjét, például lazacot, párolt zöldségeket tartalmazzon, barna rizszel párosítva. 
     

Egy ilyen étrenddel el lehet kerülni a testsúlyingadozást és megfelelő mennyiségű energiához juttathatjátok a szervezetetek!

További cikkekért és tippekért látogassatok el Facebook oldalamra: 
http://www.facebook.com/Gerifitnessvighgergo
Hogy ha pedig kérdésetek volna, írjatok e-mailt a vighgergo20@gmail.com-ra.
További szép napot nektek, sziasztok!

Vígh Gergő - személyi edző