Sziasztok!
Itt a nyár, a jó idő, amikor több időt tudunk a szabadban, strandokon tölteni, illetve több szabadidő sportot végzünk, ami hatására nem csak barnábbak leszünk, de még az immunrendszerünket is erősítjük vele!.. De mégis hogyan!? Tudnotok kell, hogy pl. napfény hatására szervezetünkben D-vitamin keletkezik, ami fontos szerepet játszik az immunrendszer aktiválásában.
De hogy mit is tudhatunk még erről a vitaminról, azt engedjétek meg, hogy leírjam nektek.
 



Mit tudhatunk a D-vitaminról elöljáróban?
A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely a szervezetben raktározódik.
D1-, D2- és D3-vitaminok tartoznak a D-vitamin "gyűjtőnév" alá, viszont szervezetünk leginkább a D3-vitamint tudja felhasználni - provitaminja a 7-dehidro-kolekalciferol, melyből a napfény UVB sugarának hatására a bőrben képződött D3-vitamin jut a szervezetbe.

A szervezet egészséges működéséhez számos vitaminra, nyomelemre van szükség!
Kellően kell gondoskodnunk a D-vitamin raktárunkról, hiszen segít a veleszületett és a szerzett immnunitásban a sejtek funkciójának aktiválásában -> csökkenti a gyulladásos folyamatokat és az oxidatív stresszt.

Fontos: nem a napfény az egyetlen lehetőség a D-vitamin felvételére. Magunkhoz vehetünk ilyen forrást bizonyos tápanyagokból, mint pl. tejtermékek, a tojás, a tőkehal.

 


D-vitamin hiányról – honnan tudhatod, hogy D-vitamin hiányban "szenvedsz"?
Ha komolyan veszitek és még komolyabban gondoljátok, néhány információ arról, hogyan tudhatjátok meg: D-vitamin hiány meghatározása vérből történő laboratóriumi vizsgálattal és csontsűrűségméréssel (denzitometria) történhet.

A leletek eredménye alapján, individuális D-vitamin kezelés javasolt. (ha érdekel a téma, keresd fel háziorvosod)


A D-vitamin hiány jeleiről:
A D-vitamin hiány legrégebben felismert következménye a csontrendszer betegsége volt.
A D-vitamin hiányos állapot magyar elnevezése a 19.-20. század időrendjéből származik, és angolkórnak (rachitis) nevezték. Magyarázata a korban: az iparosodás éveiben a rossz tápláltság, a szennyezett levegő, és nem meglepő módon, amit napjainkban is a legtöbbször hallunk, a napfény hiányaként jelentkezett.
Tünetei például: sápadt bőr, nagy fej, elgörbült alsó végtagok (O-láb kialakulása), enyhébb látszatai közé sorolták például az izom tónustalanságát.


Hogyan pótolhatod, mikor fontos és mennyit vegyél magadhoz naponta?
Ha szeretsz a napon sütkérezni jó hírem van, hiszen napi fél óra kintléttel fedezheted napi D-vitamin szükségleted. Amennyiben nem tudod ellátni szervezeted, pótolhatod vitamin kapszulákkal és tápanyagokkal (télen mindenképp figyelj oda rá).
 



Tipp: D-vitamin pótlására nem csak csecsemő-, gyermekkorban és időskorban, hanem az élet minden szakaszában szükség van.
A szükséglet az egyén életkorától, életkörülményeitől, az éghajlati viszonyoktól és az étkezéstől függően változhat.

Tudtátok?
A D-vitamin-hiány megszüntetésével, akár 78 százalékkal tudnád csökkenteni a gyermekkorban kialakuló egyes típusú cukorbetegséget.
A felnőtt magyar lakosság 95 százaléka is D-vitamin hiányos.
D-vitamint rendszeresen szedők körében jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza és egyéb légúti megbetegedés.
A D-vitamin szerepet játszik az allergiás ekcéma és allergiás asztma kialakulásának megelőzésében.

Remélem sikerült olyan dolgokat megtudnotok, amikről eddig még nem hallottatok.
Ha tetszett a cikk, látogassatok el Facebook
oldalamra: http://www.facebook.com/Gerifitnessvighgergo
Hogy ha pedig kérdésetek volna, írjatok e-mailt a:
vighgergo20@gmail.com-ra.
Instagram: gergo_vigh_personal_trainer
 

Vígh Gergő - személyi edző