Egy meleg nyári napon nincs is jobb mint beleharapni egy finom, hideg, lédús eperbe és szinte minden gondja elszáll az embernek. Persze ez sajnos nem teljes egészében van így, de abban egyet érthetünk, hogy imádjuk az epret és hogy ne csak az izéért, hanem a benne rejlő hasznos tápanyagokért is kedveljük ezt a gyümölcsöt, úgy gondoltam írok egy cikket az eper jótékony hatásairól.

Mielőtt elkezdeném, szeretnék nektek pár szóban az eper múltjáról is mesélni.


Tudnotok kell, hogy az epret, mint gyümölcsöt, régen több száz évvel ezelőtt egyáltalán nem terméséért kedvelték,
hanem először is gyógynövényként alkalmazták, majd később dísznövénnyé avanzsált , gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztjuk.

Miért is adtam azt a címet a cikkemnek, hogy társ a diétában?
Hogy tárgyilagos legyek:100 gramm eper csupán 30 kalóriát tartalmaz, ez köszönhető annak, hogy a 90%-a víz.
Ezt ti is látjátok, hogy nagyon kevés.
 
C-vitamin tartalma sem elhanyagolandó, hiszen több benne a C-vitamin, mint a narancsban és a citromban!
15dkg-ban 85mg C-vitamin található.

Pár szó az eper vércukorszint csökkentő hatásáról.
Számos kutatás kimutatta már, hogy rendszeres eper fogyasztás hatására csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

 

Fogfehérítésre is alkalmas, ehhez viszont földiepret össze kell pépesíteni majd át kell dörzsölni fogaidat vele.

Fokozza a méregtelenítő folyamatokat (citromlével fogyasztva felerősödik ez a hatás)

és végül, de nem utolsó sorban arcpakolásként is alkalmazhatjuk, ezzel frissebbé varázsolva az arcbőrt!

Remélem sikerült olyan dolgokat megtudnotok, amikről eddig még nem hallottatok. 
Ha tetszett a cikk, látogassatok el Facebook oldalamra: http://www.facebook.com/Gerifitnessvighgergo
Hogy ha pedig kérdésetek volna, írjatok e-mailt a: vighgergo20@gmail.com-ra.
Instagram: gergo_vigh_personal_trainer









Vígh Gergő - személyi edző