Sziasztok!

Mai cikkemben elég sok dolgot veszünk érintőlegesen górcső alá, mégpedig: Sétáról, kocogásról, a haszontalan edzésről és ennek az edzéstípusnak a kiküszöbéléséről ejtek pár szót.
Először is.. MINDENFÉLE testmozgás hasznosabb, mintha a kanapén tespednénk..
Azonban van egy szomorú hírem, hogy ha igazi eredményeket szeretnénk elérni, akkor erre csak egy megoldás van, még pedig: EDZENI KELL és e mellett tudatosan táplálkozni!!  
Figyelnünk kell az edzés intenzitását és arra is figyelnünk kell, hogy növeljük a terhelhetőségeteket. 
Fontos dolog: 
Az intenzív edzés mindenkinek mást jelent!! Mást jelent, egy 60-70 éves nőnek és mást jelent egy 20-30 éves ereje teljében lévő fiatal embernek.. (Csak, hogy ne értsétek félre..) 

Itt van nektek pár hasznos tipp, amit kezdőként mindenféleképpen tudnotok kell! 

Lássuk őket:
Ideális esetben a pulzusunkat folyamatosan figyelni kellene.

Edzéstípustól függően a maximális érték 75% és 100 % között kellene hogy legyen.  
Hogy tudod pontosan követni a pulzusod? A legegyszerűbb egy pulzusmérős órával követni a pulzusunkat, de az is sokat segíthet, ha időről időre egyszerűen ellenőrizzük a pulzusunkat. (pl.:csuklón, nyakon)

Nyugodtan tudunk beszélgetni, bár azt az egy percet ki lehet bírni anélkül is(ezt Brit tudósok is bizonyították!!).

Kezdjük egy nagyon alap testmozgással, egy kis sétával a parkban, Margitszigeten,vagy kerekerdő közepén..lényegtelen hol.Tudnunk kell, hogy sajnos ez egy olyan mozgás forma, amivel olyan kevés Kalóriát égetünk, hogy 10 éven belül sem lesz meg az a kívánt ,,strand fazon" (és még nem is beszéltünk az ahhoz szükséges izomépítésről).
 


Ha komolyabb eredményt szeretnétek elérni, ennél a mozgásformánál többre lesz szükségetek. 
Lépjünk egy magasabb szintre és folytassuk egy kis kocogással..Ennek már jóval több élettani hatása van(jobb agyfélteke aktivitása nő, ez pedig örömhormon termelést indít..gondoljunk csak arra, hogy tudunk örülni, mikor végeztünk egy jó fél órás kellemes iramú kocogással..:)
Immunfolyamatokat aktivizál és pl. a stresszhormonszintet csökkenti!
Kocogás közben már nem szokás tracspartit tartani, mivel itt akár egy rossz levegő vétellel szabotálhatjuk kocogásunkat.
Viszont, ha nyugodtan, a levegő kapkodása nélkül képesek vagyunk beszélgetni kocogás közben, az egyértelmű jele annak, hogy nem mozgunk elég intenzíven, ezáltal nem késztetjük a szervezetünket a változásra!!


Kicsit a súlyzós edzésről:
Honnan tudhatjuk, hogy nem érte kellő inger sűrűségű és mennyiségű inger az izmunkat?
Hogy sem másnap, sem harmadnap nem érzünk izomlázat az edzett testrészünkben.

Mi is az az izomláz(pár szóban róla):
Súlyzós edzés hatására, ha ügyesen csináljuk,akkor mikro sérüléseket tudunk okozni az izmainkban (nem kell megijedni,hisz ettől fejlődik az izom) ,ez egy immun reakciót vált ki a szervezetünkben ami egy GYULLADÁSOS FOLYAMAT! Ezért érzünk fájdalmat az adott ponton.. 

Vissza térve: Ha másnap is tökéletesen érzitek magatokat és egy láb-nap után simán kipattantok az ágyból futva a busz után akkor valamit nagyon nem csináltatok jól a teremben az edzés alatt.  

Fiúk és lányok! Fontos hogy tudjátok, az edzés nemcsak az intenzitáson, hanem az ismétlések számától is függ!! Érdemes időről időre változtatni, viszont ha beiktattok egy-egy új mozgásformát/gyakorlatot,akkor ezzel a technikával is "összezavarjátok" izmotokat és ezáltal újabb és újabb típusú kihívások elé állítjátok őket.
(Szóval ha kaptatok az edzőtöktől vagy interneten találtatok egy edzéstervet,nem szükséges amellett megöregedni!);)

Összegezzük: 
Pulzust mérjetek(nem kell minden edzésen, de havonta belefér egy mérés),kocogás közben nem beszélünk,súlyzós edzéseken sem beszélünk(gyakorlat végzése közben), hanem jól megdolgoztatjuk az izmainkat és változatosan, a gyakorlatokat váltogatva edzünk!! :))
Ha ezeket az alap dolgokat megértitek, már jóval minőségibb edzést tudtok magatokénak.
További szép napot nektek!
Vígh Gergő