Sziasztok!
Mindnyájan hallottunk már Szent-Györgyi Albertről és a paprikájáról, DE. 
Ki is volt  Szent-Györgyi Albert? Mit tudunk a munkásságáról?  


Nobel-díjas és Kossuth-díjas magyar orvos, biokémikus. 
Természetesen nem csak ennyit fogok nektek elmondani erről a kivételes emberről. 
Nézzünk akkor kicsit pontosabban utána, mit is jelent számunkra ez a név?
-A 30-as évek elején izolálta a C-vitamint és 1936-ban a P-vitamint. 
-Jelentős szerepet játszott a citrát-kör (citromsavciklus) felfedezésében. 
-Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el. (Az egyetlen magyar tudós, aki magyarországi tudományos tevékenységéért kapta ezt a magas kitüntetést.) 
-Tudományos munkásságát 1937-ben itthon Corvin-koszorúval ismerték el. 

Szent-Györgyi Albert Budapesten született 1893-ban. 
Budapesti Tudományegyetem Orvostudományi Karán, 1917-ben orvosi oklevelet szerzett.
Katonaorvosként részt vett az I. Világháborúban, ahol pedig szándékosan megsebesítette magát (karon lőtte magát), ezért vissza hívták a frontról.  
Pozsonyban és külföldön tanult, többek között: Prágában, Berlinben, Leidenben, Groningenben ahol a biológia, az élettan, a gyógyszertan, a bakteriológia, majd a fizikai kémia érdekelte a legjobban.
Ezt követően a Cambridge-i Egyetemen, F.G. Hopkins biokémiai tanszékén megszerezte második doktorátusát, ezúttal kémiából. 
Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi ismeretlen anyagot talált a mellékvesében. Megállapította összetételét (C6H8O6), és hexuronsavnak nevezte el (1928). 


- Hazatérve, Szegeden olyan növényi forrást keresett, melyből nagyobb mennyiségben lehet kivonni hexuronsavat.
Erre a célra a szegedi paradicsompaprika kiválóan megfelelt: 10 liter présnedvből 6,5 gramm hexuronsavat állítottak elő. (Ehhez az eredményhez durván 20kg mellékvesére lett volna szükség.) 
Kering egy legenda a felfedezéséről, miszerint Szent-Györgyi már- már feladta a kutatását, mivel nagyon sok mellékvesére volt szüksége kutatásaihoz, amit a magyar körülmények nem tudtak biztosítani, majd egy este a vacsorája mellé paprikát tálalt felesége, amit Szent-Györgyi nem akart el fogyasztani, de kiváncsiságból megvizsgálta, hátha talál benne C-vitamint és nemhogy talált, hanem a lehető legnagyobb C-vitamin tartalmú növényt találta. 
- 1932-ben Szent-Györgyi – és tőle függetlenül J. Tillmans – a hexuronsavat azonosította a C-vitaminnal. Javaslatára a hexuronsavat a skorbut elleni hatásra utalva aszkorbinsavnak nevezték el. 

- Már Szegeden elkezdett foglalkozni az izom működésével, és sikeresen vizsgálta az izom fehérjéinek szerepét az izom összehúzódásban (1940-42).
Felfedezett az izomban egy olyan fehérjét, melyet aktinnak nevezett el, és kimutatta, hogy - egy másik izomfehérjével, a miozinnal társítva - ez a fehérje felelős az izom összehúzódásáért,
továbbá, hogy az összehúzódáshoz szükséges energia közvetlen forrása az adenozin-trifoszfát (ATP) nevű vegyület.
- 1947-ben ki ment amerikába, ahol végleg le is telepedett.
- Kint az Egyesült Államok Izomkutató Tudományos Intézete tengerbiológiai laboratóriumának igazgatója volt.
Érdeklődését a rosszindulatú daganatok keletkezésének irányába vetette.
- A vitanámi háború idején megírta "Az őrült majmok" című könyvét, ami máig a legjelentősebb háborúellenes írások közé tartozik.
- 1986-ban  Woods Hall-ban hunyt el.

Remélem számotokra is érdekes volt ez a cikk, következő irományom magáról a C-vitaminról fog szólni, úgy hogy azt se hagyjátok ki! Minden jót, Sziasztok!

Facebook elérhetőség: https://www.facebook.com/Gerifitness-V%C3%ADgh-Gerg%C5%91-523042804501784/?ref=aymt_homepage_panel
E-mail: vighgergo20@gmail.com