Sziasztok!
Ugye mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, akiről tudja, hogy bármit is eszik vagy iszik, egy grammot sem fog tőle hízni, de mivel az érmének is két oldala van, biztos van olyan ismerősötök is, aki már ha csak rá néz egy szelet sütire, tuti, hogy legalább 2 kg-ot hízott azonnal tőle.
Ez valószínűleg azért van, mert mindkettejüknek más a testalkattípusuk és, hogy ez mit jelent bővebben, azt ebben a cikkben el mondom nektek.

Testünket tekintve 3 testalkattípust különböztetünk meg ... az endomorfot, ektomorfot és a mezomorfot. Ez azért fontos, mert ezeknek az aránya szabályozza, milyen mozgásforma, ill. táplálkozás illik hozzánk. Gondolom sokatokkal megesett már, hogy elkezdtetek egy internetről leszedett étrendet, vagy edzésprogramot, de sehogy sem sikerült elérni a kívánt formát. Pedig a csajszi vagy srác olyan jól néz ki a képen… Na hát pontosan azért, mert neki más a testalkattípusa és ugyanazok az edzésformák és étrendek már nem alkalmazhatók nálad.

Vegyük át, hogy melyik testalkattípusnak mik az ismertető jelei. 
 



Kezdjük az Endomorf alkattal. Na ők azok, akik már egy süti látványától hízni kezdenek, ami a lassú anyagcseréjük miatt van, ezért a szénhidrát bevitelükre nagyon oda kell figyelniük.
Vastag csonttal és rövid végtagokkal rendelkeznek. 
Akik ebben a kategóriában érzik magukat, azoknak több kardiót ajánlok a súlyzós edzésük mellé, de hogy jót is mondjak, akik endomorf testalkattal rendelkeznek, azok igen jól tudnak teljesiteni a nagy erőgyakorlatoknál.
 



Második a listán az  Ektomorf alkat: Ő rájuk szokták mondani, hogy ehetsz te akármennyit, úgy sem hízol… és ez szinte, hogy igaz is, mert hipergyors anyagcserével rendelkeznek, ezért inkább a kalória többletre kell odafigyelniük. Keskeny a válluk és a csípőjük és vékony csontozat jellemző rájuk. 
Nekik azt tudom tanácsolni, hogy minél nagyobb súlyokat próbáljanak megmozgatni és, hogy a fehérjebevitel mellett, a nagy mennyiségű és jó minőségű szénhidrát bevitelre figyeljenek oda, vagy a várva várt izmosodás el fog maradni, ill. nagyon lassú lesz.


És az utolsó alkattípus a mezomorf alkat. Ő rájuk szoktunk legjobban irigykedni, hiszen ő náluk már kisebb erőkifejtéssel tökéletes testet tudnak varázsolni maguknak. Fogyásra, hízásra egyaránt jól reagálnak, széles váll és keskeny csípő jellemző rájuk.
Az ő edzésformájukhoz annyit tudnék hozzátenni, hogy nagyon figyeljetek oda a megfelelő gyakorlatvégrehajtásra, illetve használjanak akkora súlyt, amiből 10-12 ismétlésre képesek maximum.

Fontos tudnotok, hogy ezek a testalkattípusok nem elkülönülve vannak egymástól, hanem ezek kombinációi adják ki a mi testalatunkat.

További cikkekért és tippekért látogassatok el Facebook oldalamra: http://www.facebook.com/Gerifitnessvighgergo
Hogy ha pedig kérdésetek volna, írjatok e-mailt a: vighgergo20@gmail.com-ra




Vígh Gergő - Személyi edző