Sziasztok!
Mai cikkemben az energiaitalok számos káros hatásáról fogok nektek beszélni. 
Először is egy kis történelmi háttér.
 

                            Az Iron Brew elnöke (a 71-éves) AG Barr
Az első energia ital 1901-ben került piacra Iron Brew jóvoltából, ami kis hazánkba csak 1991-be tört be. 1997-ben lekerült a polcokról egészségkárosító hatása miatt. Azonban 2000-től újra fellelhetőek lettek.
Tudni kell, hogy eredetileg az energiaitalokat azért fejlesztették ki, hogy a kemény fizikai munkát végző embereknek azonnali energiát tudjanak biztosítani. Most pedig térjünk vissza a mai világunkba és gondoljuk át, hogy igazából milyen sok ember használja napi rendszerességgel, mikor még gondolatban se végeznek fizikai munkát.
Ugye, mint a nevében is szerepel az energiaitalnak szerepe, hogy energiát biztosítson. Szóval mikor Peti vagy Évi vagy akárki megiszik pl. egy vizsga felkészülés során 3-4 doboz energiaitalt, valószínű, hogy Peti nem fog hajnali egykor a tananyag fölött maltert pakolni, ezáltal az az energia mennyiség szépen átalakul finoman kitapintható úszógumivá.(Aminek Peti biztos nem fog örülni, kivéve, ha nem tud úszni. :)) 

Akkor beszéljünk még a további nem rendeltetés szerű használatáról.

Energiaital kombinálva egy kis alkohollal

Hogyha megfordítjuk az energiaitalos dobozt, azt láthatjuk a hátulján, hogy alkohollal nem szabad keverni! Oh, de hát Sanya (és még sokan mások) is így itta előző héten a buliban és semmi baja sem lett, minek hallgassak rá.. pedig nagyon jó volna, ha Sanya is figyelembe venné a feliratot, mert komoly következményei lehetnek..
Ugyanis az alkohol és az energiaital felerősítik egymás káros hatásait. A koffein felpörget, elnyomja az alkohol bódító hatását, ami nem csupán erősebb másnapossághoz, hanem komoly egészségügyi vészhelyzetekhez (pl. eszméletvesztés, s ezáltal fulladásos halálhoz) vezethet.
Hogy tényszerűbb legyek, felsoroltam nektek pár pontban, hogy milyen káros hatásai vannak még az energiaitalnak, lássuk tehát.

1. Mivel az energiaitalnak hajtó hatása van, ezért száműzi szervezetünkből az egészséges vitaminokat is.
2. Koffeintartalma miatt gyengíti immunrendszerünket.
3. Depressziót, szorongást okozhat.

4. Rontja a szív állapotát, nagy mennyiségben szívrohamot is okozhat. A taurin és aminosav kombinációja veszélyes a szívizmainkra. 
5. Emeli a vérnyomást.
6. A benne található aszkorbinsav emeli a vesekő kockázatát. Ha naponta több mint 1000 mg aszkorbinsavat fogyasztunk el, akkor 41%-kal fokozzuk a vesekőképződést.
7. Továbbá tele van károsabbnál-károsabb összetevőkkel, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a rák kialakulásához.

Ezzel a cikkel pedig nem egy energiaital gyártók elleni kampányt szeretnék elindítani, azonban nagyon fontosnak tartom, hogy tisztában legyen mindenki a folyamatos fogyasztása miatti következményeikkel.
Remélem hasznos volt számotokra ez a cikk, ha igen, osszátok meg ismerőseitekkel, had legyenek tisztában ők is ezekkel a tényekkel.
Ha pedig kérdésetek volna, kérlek ne tartsátok magatokban, írjatok nyugodtan facebookon.
Minden jót kívánok nektek, Sziasztok!