Sziasztok!
Előző cikkemből megtudhattátok, hogy ki izolálta először a C-vitamint, hogy ha nem olvastad és érdekelne, itt egy link hozzá.
http://gerifitness.reblog.hu/szent-gyorgyi-albert-a-szazadfordito-magyar
Miért is fontos nekünk ez a vitamin?
Mert az emberi szervezet(sok más emlőstársunkkal ellentétben) gyakorlatilag képtelen az aszkorbinsav (C-vitamin) előállítására, így a szervezetünkbe csak táplálékkal tudjuk bejuttatni.
Azonban, ha nem jutunk MEGFELELŐ! mennyiségű C-vitaminhoz, hiánytünetként jelenik meg többek között a/az:
• vérzékenység
• ínysorvadás
• immunrendszerünk legyengül(het)
• aktívabb lehet a gyulladások kialakulása
• fertőzésveszély, valamint az izombántalmak sem utolsók a témában.
Hogy miért írom azt hogy MEGFELELŐ?!
Fokozottan figyeljünk a mennyiségre!, hiszen a C-vitamin a szervezetben kémiai anyagokká (oxaláttá) bomlik le, és ez ürül a vizelettel.
A vesekövek háromnegyede kalcium-oxalátból áll, így ennek kialakulását megakadályozva figyeljünk oda a napi ajánlott mennyiségre és a napi folyadék bevitelre! (napi 60 mg - 4 g C-vitamin)2-3l víz)
És akkor lássuk, miben található természetes úton-módon C-vitamin:
citrusfélék gyümölcseiben, mint például a
• citrom
• narancs
• grapefruit
valamint nagyon magas C-vitamin bomba mindenféle bogyós növény(hazánkban termő növények közül a homoktövis a bajnok), legfőképp a csipkebogyó piros termése.
• paradicsom
• paprika
• kelvirág
• burgonya és még sok egyéb növény termése
• nyers húsokban - kivéve a halakban
Fogyasszátok őket nyugodtan párolva, főzve, sütve vagy főzelékformájában is!
Mit tudhatunk még a C-vitaminról?!
• az aszkorbinsav nagyban támogatja a szervezetben a vas felszívódását (szintén fontos vitamin, főleg az őszi/téli napokban) és hasznosulását.
• természetes, enyhe hashajtó hatása van
• védelmet nyújt a szürke hályog ellen
• csökkenti a vér koleszterin szintjét, ezáltal a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.
Jó hír!
Az aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, vagyis, a zsíroldékony vitaminokkal szemben nem halmozódik fel a zsírszövetben, így a fölösleges mennyiség a
vizelettel távozik. Ebből mire következtetünk?!
NEM LEHET TÚLADAGOLNI!
Ti hallottatok már róla, hogy a C-vitamin küzdeni képes a rákos sejtek ellen is?!
Már is írom, hogyan:
A C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva véd a szervezetet fenyegető rákkeltő anyagok káros hatásától.
Mit jelent az hogy antioxidáns?! - az aszkorbinsavnak kémiailag olyan a szerkezete, hogy a rákkeltő anyagok szabadgyökeit megköti. Na most ezek az anyagok
egyébként a sejtek DNS-ét, (örökítő anyagát) támadnák meg, azzal reakcióba lépnének és olyan visszafordíthatatlan változást hoznának benne létre, melynek
hatására a sejtek vég nélküli osztódásba kezdenének és így daganat alakulna ki. Az aszkorbinsav azonban közömbösíti a rákkeltő anyagok szabadgyökeit, mert hamarabb lép velük reakcióba.
Ne felejtsük el, hogy a C-vitamin jelentősen csökkenti a:
• gyomor
• gége- és nyelőcsőrák kialakulásának veszélyét.
Tudtátok?
Kemoterápia és sugárkezelés ideje alatt, több orvos azt tanácsolja daganatos betegének, hogy hagyja abba a C-vitamin szedését, mert attól tartanak, hogy a C-vitamin a daganatsejteket is megvédi a kezelés káros hatásától és így az kevésbé lesz hatásos.
Remélem tetszett a cikk,ha bármi kérdésetek volna, elértek:
Facebookon: https://www.facebook.com/Gerifitness-V%C3%ADgh-Gerg%C5%91-523042804501784/?ref=aymt_homepage_panel
e-mailben: vighgergo20@gmail.com