Sziasztok!

   Előző cikkemből megtudhattátok, hogy ki izolálta először a C-vitamint, hogy ha nem olvastad és érdekelne, itt egy link hozzá.
            http://gerifitness.reblog.hu/szent-gyorgyi-albert-a-szazadfordito-magyar


Miért is fontos nekünk ez a vitamin?
 Mert az emberi szervezet(sok más emlőstársunkkal ellentétben) gyakorlatilag képtelen az aszkorbinsav (C-vitamin) előállítására, így a szervezetünkbe csak táplálékkal tudjuk bejuttatni.  
Azonban, ha nem jutunk  MEGFELELŐ! mennyiségű C-vitaminhoz, hiánytünetként jelenik meg többek között a/az:
•    vérzékenység
•    ínysorvadás
•    immunrendszerünk legyengül(het)
•    aktívabb lehet a gyulladások kialakulása
•    fertőzésveszély, valamint az izombántalmak sem utolsók a témában. 

Hogy miért írom azt hogy MEGFELELŐ?! 
Fokozottan figyeljünk a mennyiségre!, hiszen a C-vitamin a szervezetben kémiai anyagokká (oxaláttá) bomlik le, és ez ürül a vizelettel. 
A vesekövek háromnegyede kalcium-oxalátból áll, így ennek kialakulását megakadályozva figyeljünk oda a napi ajánlott mennyiségre és a napi folyadék bevitelre! (napi 60 mg - 4 g C-vitamin)2-3l víz)

És akkor lássuk, miben található természetes úton-módon C-vitamin: 

citrusfélék gyümölcseiben, mint például a 
•    citrom
•    narancs
•    grapefruit
valamint nagyon magas C-vitamin bomba mindenféle bogyós növény(hazánkban termő növények közül a homoktövis a bajnok), legfőképp a csipkebogyó piros termése.

•    paradicsom
•    paprika
•    kelvirág
•    burgonya és még sok egyéb növény termése 
•    nyers húsokban - kivéve a halakban

Fogyasszátok őket nyugodtan párolva, főzve, sütve vagy főzelékformájában is! 

Mit tudhatunk még a C-vitaminról?!

•    az aszkorbinsav nagyban támogatja a szervezetben a vas felszívódását (szintén fontos vitamin, főleg az őszi/téli napokban) és hasznosulását.
•    természetes, enyhe hashajtó hatása van 
•    védelmet nyújt a szürke hályog ellen
•    csökkenti a vér koleszterin szintjét, ezáltal a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát. 

Jó hír! 

Az aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, vagyis, a zsíroldékony vitaminokkal szemben nem halmozódik fel a zsírszövetben, így a fölösleges mennyiség a 
vizelettel távozik. Ebből mire következtetünk?!  
NEM LEHET TÚLADAGOLNI!

Ti hallottatok már róla, hogy a C-vitamin küzdeni képes a rákos sejtek ellen is?!

Már is írom, hogyan: 

A C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva véd a szervezetet fenyegető rákkeltő anyagok káros hatásától. 
Mit jelent az hogy antioxidáns?! - az aszkorbinsavnak kémiailag olyan a szerkezete, hogy a rákkeltő anyagok szabadgyökeit megköti. Na most ezek az anyagok
egyébként a sejtek DNS-ét, (örökítő anyagát) támadnák meg, azzal reakcióba lépnének és olyan visszafordíthatatlan változást hoznának benne létre, melynek
hatására a sejtek vég nélküli osztódásba kezdenének és így daganat alakulna ki. Az aszkorbinsav azonban közömbösíti a rákkeltő anyagok szabadgyökeit, mert hamarabb lép velük reakcióba. 

Ne felejtsük el, hogy a C-vitamin jelentősen csökkenti a: 
•    gyomor
•    gége- és nyelőcsőrák kialakulásának veszélyét. 

Tudtátok?
Kemoterápia és sugárkezelés ideje alatt, több orvos azt tanácsolja daganatos betegének, hogy  hagyja abba a C-vitamin szedését, mert attól tartanak, hogy a C-vitamin a daganatsejteket is megvédi a kezelés káros hatásától és így az kevésbé lesz hatásos.

Remélem tetszett a cikk,ha bármi kérdésetek volna, elértek:
Facebookon: https://www.facebook.com/Gerifitness-V%C3%ADgh-Gerg%C5%91-523042804501784/?ref=aymt_homepage_panel
e-mailben: vighgergo20@gmail.com