Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Eper: társ a diétában

Egy meleg nyári napon nincs is jobb mint beleharapni egy finom, hideg, lédús eperbe és szinte minden gondja elszáll az embernek. Persze ez sajnos nem teljes egészében van így, de abban egyet érthetünk, hogy imádjuk az epret és hogy ne csak az izéért, hanem a benne rejlő hasznos tápanyagokért is kedveljük ezt a gyümölcsöt, úgy gondoltam írok egy cikket az eper jótékony hatásairól.

Mielőtt elkezdeném, szeretnék nektek pár szóban az eper múltjáról is mesélni.


Tudnotok kell, hogy az epret, mint gyümölcsöt, régen több száz évvel ezelőtt egyáltalán nem terméséért kedvelték,
hanem először is gyógynövényként alkalmazták, majd később dísznövénnyé avanzsált , gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztjuk.

Miért is adtam azt a címet a cikkemnek, hogy társ a diétában?
Hogy tárgyilagos legyek:100 gramm eper csupán 30 kalóriát tartalmaz, ez köszönhető annak, hogy a 90%-a víz.
Ezt ti is látjátok, hogy nagyon kevés.
 
C-vitamin tartalma sem elhanyagolandó, hiszen több benne a C-vitamin, mint a narancsban és a citromban!
15dkg-ban 85mg C-vitamin található.

Pár szó az eper vércukorszint csökkentő hatásáról.
Számos kutatás kimutatta már, hogy rendszeres eper fogyasztás hatására csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

 

Fogfehérítésre is alkalmas, ehhez viszont földiepret össze kell pépesíteni majd át kell dörzsölni fogaidat vele.

Fokozza a méregtelenítő folyamatokat (citromlével fogyasztva felerősödik ez a hatás)

és végül, de nem utolsó sorban arcpakolásként is alkalmazhatjuk, ezzel frissebbé varázsolva az arcbőrt!

Remélem sikerült olyan dolgokat megtudnotok, amikről eddig még nem hallottatok. 
Ha tetszett a cikk, látogassatok el Facebook oldalamra: http://www.facebook.com/Gerifitnessvighgergo
Hogy ha pedig kérdésetek volna, írjatok e-mailt a: vighgergo20@gmail.com-ra.
Instagram: gergo_vigh_personal_trainer









Vígh Gergő - személyi edző
 

Tovább

Felkészülés a nyárra.

(Igaz ez a cikk nem a napokban íródott, viszont tartalmazza azokat a fontos információkat, amiket nem árt ha tudtok, ha most vágtok bele testetek átformálásába.)

Sziasztok! Pár óra és itt a 2015-ös év vége és sokan már a jövő évi terveiken gondolkodnak, ami lehet egy piros bicikli, egy lakás, vagy akár egy diploma megszerzése, de lehetnek olyan hétköznapibb terveitek a jövő évre, mint pl. fogyni 5kg-ot, vagy kicsit izmosodni a nyárra a hölgyek / urak ill. a magatok kedvére.                                           

Gerifitness Vígh Gergő

Ezért gondoltam, hogy írok nektek egy cikket arról, hogy mire számíthat az, aki fogyással, vagy izomtömeg gyarapításra készülne nálam a nyárra.

Kezdjük el egy olyan ponttól boncolni a témát, amit egyszerűen nem lehet megkerülni, ez pedig az ÉTREND: El kell hinnetek, hogy nagyon nagy jelentősége van a helyes táplálkozásnak, e nélkül nem lehet elérni a kívánt formát. Ezért nálam mindig úgy szoktuk kezdeni a közös munkát, hogy tisztába teszem az esetleges személynél az étkezési alapelveket, amik nem tűnnek nagy kunsztnak, pedig általában ennél szokott elbukni a kondisok nagy része.

E közben én felmérem, hogy milyen a testalkattípusa az illetőnek, ami szintén fontos, hiszen ez is egy segítség, amiből meg lehet tudni, hogy milyen étrend kedvező a hízni vagy éppen fogyni vágyó vendégnél.

Ha ez is megvan, rá térünk arra, hogy mennyi időnk van egy héten edzeni. Egy kezdő státuszban lévő személynél a heti 3, de minimum 2 közös edzést ajánlok, hiszen ilyenkor nagyon sok a tanulni való.  Hiába néztek meg kezdőként edzős videókat, nem fogjátok tudni helyesen végrehajtani a gyakorlatot, mert nincsen meg bennetek az a rutin, amivel észre tudjátok venni az esetleges hibákat, így elég könnyen megsérülhettek, akár hosszú távra. Ezért én minden kezdőnek ajánlom a személyi edző segítséget, legalább az első pár hónapban, ezt ne spóroljátok el.

Ha ezzel is meg vagyunk, újra előtérbe vehetjük az elérni kívánt formát. Viszont amit most olvasni fogsz, nem biztos, hogy tetszeni fog, mert az a szomorú hírem, hogy nem fogod tudni magad kidolgozni egy vagy két hónap alatt. Ehhez több idő kell. Ezért szoktam türelemre inteni a vendégeimet, mert a kezdeti fejlődés lassúsága miatt hamar el kedvtelenednek, azonban miután az étrendet és a gyakorlatokat (durván egy két hónap alatt) sikerült rendbe tenni, jöhet a jól megérdemelt jutalom, ami a mi esetünkben a jobbnál jobb fejlődést jelenti.

Összefoglalom röviden, az eddig leírtakat:

- A közös munka előtt rendbe tesszük az étkezési alapelveket (kaptok pluszba egy magam által elkészített kis anyagot a különböző tápanyagokról, hogy bele tudjatok lapozni, ha esetleg nem értenétek valamit).

- Közben én felmérem az illető testalkattípusát, hogy az étrend össze állításánál segítségemre legyen.

- Megbeszéljük, hogy hány alkalommal találkozunk egy héten (kezdőknek heti 3, de min. 2 közös edzést javaslok)

- Majd el kezdjük a közös munkát, azonban az elején türelemre intem a vendéget, ugyanis több hónapnak(kb. 2-nek) el kell telnie, hogy az étrend betartása és a kitartó edzés munka meghozza a várva várt eredményt.

Valószínű, hogy volt olyan pontja a cikknek ami nem tetszett annyira, azonban igyekeztem őszintén le írni nektek ezt a munkafolyamatot, hogy el tudjátok képzelni mivel jár ha elkezditek az alak formázást. De a jó hír, hogy még pont időben vagytok, irány a terem és ha kezdő vagy, keress fel egy személyi edzőt és közösen valósítsátok meg az álmodat! :)

Gerifitness Vígh Gergő

Ha tetszett a cikk, látogasd meg az oldalamat, ahol érdekesebbnél érdekesebb cikkekkel várlak titeket!                                                            Oldalam: www.facebook.com/Gerifitnessvighgergo

Ha pedig kérdeznél tőlem, írj bátran:
e-mail: vighgergo20@gmail.com

Tovább

Hatékony, saját testsúlyos edzés : néhány titok.


Sziasztok! 
Eszetekbe jutott már, hogy ha még jobban szeretnétek kinézni, még több izommal, még fittebben.. mennyi, milyen nagyságú súlyra lenne szükségetek? - nem feltétlenül kellenek hatalmas súlyok. Hallottatok már a saját testsúlyos edzésről? - használd önmagad.

Hoztam nektek pár tippet a sikeres edzéstervről:
I. Diétázz
II. Koncentrálj az erődre
III. Technika
IV. Tiszteld a Tested
V. Légy Mester

I. A saját testsúlyos edzéstől a fizikumod kicsit más lesz mint a súlyzós alatt. A súlyzós edzés egyik látható alapja is, ha nagyobb tömeggel rendelkezel, nagyobb súlyokat emelsz majd meg. Valljuk be, ez nem feltétlenül motivál a rossz étkezési szokásaid elhagyására..
A saját testsúlyos edzéssel az extra tömeg korlátozó faktorként hat a teljesítményedre ami majd motivál, hogy a felesleges zsíroktól megszabadulj, így a diéta majd a részeddé fog válni.



Tipp: használj olyan étrend-kiegészítőket amelyek elősegítik a robbanékonyságot, viszont a megfelelő izomtömeged stabil marad, és nem hoznak fel súlyt.


- Szüntesd meg a hozzáadott cukrokat, zárd ki az étrendedből az édes, cukros italokat.
- Összpontosíts a magasabb fehérjebevitelre - az ajánlott fehérjebevitel ülőmunkát végző férfiak esetén kb. 1 gramm/testsúly kg. - Neked ennek a duplájára lesz majd szükséged.
- Szénhidrát beviteled csökkentsd napi 100-200 gramm környékére.


II. Hallottátok már azt hogy csak a nehéz emelésekkel lehet izmot építeni, ugye? TÉVHIT.
A valóságban az izmaid nem képesek különbséget tenni a súlyzók és a saját testsúlyod között, viszont a terhelést és a terhelés időtartamát érzékelik.



Tipp: ameddig nagy kihívást jelent neked egy-egy gyakorlat, addig is használható az erőd növelésére.
Ha a célod az izom és erőnövelés, válassz 6-12 ismétlés sorozatokat.

III. Minden ismétlés a saját testsúlyos gyakorlatok során több izomcsoportot is igénybe vesz. Bevonja a törzs izmait is a munkába és ezzel együtt nagyobb hatással van a központi idegrendszerre, mint az izolációs gyakorlatok. Figyelj a technikádra, ne az ismétlésszámra hajts.



Tipp: maximalizáld az edzés hatékonyságát, miközben minimalizálod az elhasználódás mértékét.

IV. A legnagyobb ostobaság amit a kezdő elkövethet, az az, hogy a motivációt a hiányzó elemek közé sorolja. Légy türelmes, és tapasztald ki a gyakorlatokat, másként sosem lesz elég időd magas szinten elsajátítani az egyes gyakorlatokhoz szükséges készségeket. Használjátok ki az adott gyakorlatban rejlő teljes potenciát,hogy meg tartsd motivációd.

Tipp: kezdésnek a hónapban végezd az alábbi pár gyakorlatot, melyek kulcsfontosságúak az atletikus és fitt test eléréséhez:

- csípő emelés
- mély guggolás
- kitörések 
- húzódzkodás
- fekvőtámasz


V. A saját testsúlyos gyakorlatok elsajátítása kicsivel több készségfejlesztést igényel, mint a gépekkel végzett gyakorlatok. A testednek és az agyadnak időre lesz szüksége, hogy megtanulja és összehangolja az új mozgásformákat.
 

Tipp: a folyamat felgyorsítására csinálj könnyebb variációkat naponta egyszer 10-12 ismétléssel.

Próbáld ki: kb 5-10 percet tölts mélyguggoló pozícióban mobilitásod meghálálja majd.

További cikkekért és tipekért látogassatok el Facebook oldalamra: http://www.facebook.com/Gerifitnessvighgergo
Hogy ha pedig kérdésetek volna, írjatok e-mailt a: vighgergo20@gmail.com-ra.









Vígh Gergő - személyi  edző

Tovább

Sporttal a narancsbőr ellen.

Sziasztok!
A mai napon egy igazán hölgyeknek szóló cikket osztanék meg veletek.. nyakunkon a nyár, a ruhák egyre rövidebbek, feszesebbek és nem sok mindent takarnak.. hogy magabiztosabbak legyetek lányok, hoztam nektek pár tippet hogyan szabadulhattok meg a narancsbőrtől.
 


Sporttal a cellulitisz ellen..
A cellulitisz [narancsbőr] elsősorban a nők esküdt ellensége.. azonban azt tudtátok, hogy napjainkban a férfiakat is előszeretettel környékezi meg? Azonban, hogy lelkesebben kezdjetek a probléma megszüntetéséhez, néhány tippel hozzá járulnék a sikeres harchoz.

Az alapok: mi áll a cellulitisz hátterében?
- a helytelen vízvisszatartás
- az egészségtelen, zsírban gazdag étkezés
- a túlsúly
- a mozgásszegény életmód.

A gödröcskék leginkább comb és fenék tájékon jelentkeznek, ritkább esetekben a karokon, valamint a hason.

Hogyan segíthet a torna? - javítja a helyi vérkeringést -> hozzá járul a felgyülemlett víz eltávolításához -> az izmok feszessé, a bőr ruganyosabbá válik -> segít a narancsbőr kezelésében.


Gyakorlatok: 

I. Csípő emelés: Feküdjünk hanyatt, térdeinket hajlítsuk be úgy, hogy sarkaink minél közelebb kerüljenek a fenekünkhöz. Vállainkat tartsuk szorosan lent a földon, karok a test mellett legyenek, majd emeljük minél magasabbra csípőnket ügyelve arra, hogy lábainkat ne mozdítsuk el. Tartsuk ezt a pozíciót legalább 12 másodpercig, majd lassan térjünk vissza a kiinduló helyzetbe. A gyakorlatot végezzük a lehető leglassabban.
Ismétlésszám: 3 sorozatban, 20 csípőemelés.

II. Hanyatt fekve tárjuk szét a karjainkat, a tenyerünket fordítsuk lefelé. Kinyújtott lábainkat és felsőtestünket egyszerre emeljük fel annyira, hogy 120 fokos szöget zárjanak. Összezárt lábbal lassan körözzünk előbb az egyik, majd a másik irányba – 12  lábkörzést végezzetek jobb-bal irányba−, majd térjünk vissza az alaphelyzetbe. Ezzel a gyakorlattal egyszerre a comb, popsi, mell és hasizmot is megdolgoztatjátok.
Ismétlésszám: 3 sorozatban 12-12 lábkőrözés.

III. Ezt a gyakorlatot állva végezzük. Egyik kezünkkel oldalt állva kapaszkodjunk meg csípőmagasságban egy kitámasztott székben, asztallapban, stb., arra figyeljetek, hogy mindenképpen stabil legyen. Anélkül, hogy törzsünket elfordítanánk lassan, nyújtott lábunkat emeljük oldalra. Számoljunk el 5-ig, majd lassan, a láb behajlítása nélkül, térjünk vissza az alappozícióba. Az egészet ismételjük meg a másik lábunkkal is. Itt nem csupán a popsit hanem a combok mindkét oldalát edzésben tudjuk tartani.
Ismétlésszám: 3 sorozatban 10 lábemelés.

 

A narancsbőrt segíthet legyőzni, pl. ha minél többet sétáltok emelkedőn, lift helyett lépcsőt választjátok, hogy ha megtehetitek, kocsi/tömegközlekedés helyett biciklivel közlekedtek.
Kerüljétek a cukros üdítőket, az alkohol- és a koffeintartalmú italokat, valamint a zsíros ételeket. A változáshoz nem elég ez a pár gyakorlat alkalmazása, szükséges a kemény életmódváltás is.

 Sok sikert és kitartást kívánok! 








Hogy ha tetszett a cikk, látogassatok el Facebook oldalamra: http://www.facebook.com/Gerifitnessvighgergo
Hogy ha pedig kérdésetek volna, írjatok e-mailt a: vighgergo20@gmail.com-ra.
Instagram: gergo_vigh_personal_trainer
 

Tovább

A hajléktalan, aki Párizs utcáira kerülve kialakította saját edzőtermét.

Sziasztok!

A következő alkalommal, amikor a kifogásokat keresed, "a konditerem tagság túl drága", vagy " az egészséges táplálkozás sokkal több pénzbe fáj, mint a gyorséttermi kaja," úgy jusson eszedbe Jacques Sayagh története. Ez a hajléktalan testépítő 50 éves, de a fizikuma még mindig egy görög istenével ér fel.

A kéregetésből szerzett pénzt Sayagh különböző edzés-kiegészítőkre, beleértve a kazeinre és tejsavó fehérjére, kreatin porra, és vitaminokra költi.

"Nem akarom, hogy az unokáim azt higgyék, hogy a nagyapjuk egy s***lyuk Sayagh tette hozzá. "Azt akarom, hogy büszkék legyenek rám, ez minden, amit akarok. És van egy fiam, akit szeretek.

Itt egy link a videóhoz:
https://www.youtube.com/watch?v=_cYAWnWwVgA

Tovább

Néhány alapvető tudnivaló a sportolásról,izomlázról és a súlyzósedzésről.

Sziasztok!

Mai cikkemben elég sok dolgot veszünk érintőlegesen górcső alá, mégpedig: Sétáról, kocogásról, a haszontalan edzésről és ennek az edzéstípusnak a kiküszöbéléséről ejtek pár szót.
Először is.. MINDENFÉLE testmozgás hasznosabb, mintha a kanapén tespednénk..
Azonban van egy szomorú hírem, hogy ha igazi eredményeket szeretnénk elérni, akkor erre csak egy megoldás van, még pedig: EDZENI KELL és e mellett tudatosan táplálkozni!!  
Figyelnünk kell az edzés intenzitását és arra is figyelnünk kell, hogy növeljük a terhelhetőségeteket. 
Fontos dolog: 
Az intenzív edzés mindenkinek mást jelent!! Mást jelent, egy 60-70 éves nőnek és mást jelent egy 20-30 éves ereje teljében lévő fiatal embernek.. (Csak, hogy ne értsétek félre..) 

Itt van nektek pár hasznos tipp, amit kezdőként mindenféleképpen tudnotok kell! 

Lássuk őket:
Ideális esetben a pulzusunkat folyamatosan figyelni kellene.

Edzéstípustól függően a maximális érték 75% és 100 % között kellene hogy legyen.  
Hogy tudod pontosan követni a pulzusod? A legegyszerűbb egy pulzusmérős órával követni a pulzusunkat, de az is sokat segíthet, ha időről időre egyszerűen ellenőrizzük a pulzusunkat. (pl.:csuklón, nyakon)

Nyugodtan tudunk beszélgetni, bár azt az egy percet ki lehet bírni anélkül is(ezt Brit tudósok is bizonyították!!).

Kezdjük egy nagyon alap testmozgással, egy kis sétával a parkban, Margitszigeten,vagy kerekerdő közepén..lényegtelen hol.Tudnunk kell, hogy sajnos ez egy olyan mozgás forma, amivel olyan kevés Kalóriát égetünk, hogy 10 éven belül sem lesz meg az a kívánt ,,strand fazon" (és még nem is beszéltünk az ahhoz szükséges izomépítésről).
 


Ha komolyabb eredményt szeretnétek elérni, ennél a mozgásformánál többre lesz szükségetek. 
Lépjünk egy magasabb szintre és folytassuk egy kis kocogással..Ennek már jóval több élettani hatása van(jobb agyfélteke aktivitása nő, ez pedig örömhormon termelést indít..gondoljunk csak arra, hogy tudunk örülni, mikor végeztünk egy jó fél órás kellemes iramú kocogással..:)
Immunfolyamatokat aktivizál és pl. a stresszhormonszintet csökkenti!
Kocogás közben már nem szokás tracspartit tartani, mivel itt akár egy rossz levegő vétellel szabotálhatjuk kocogásunkat.
Viszont, ha nyugodtan, a levegő kapkodása nélkül képesek vagyunk beszélgetni kocogás közben, az egyértelmű jele annak, hogy nem mozgunk elég intenzíven, ezáltal nem késztetjük a szervezetünket a változásra!!


Kicsit a súlyzós edzésről:
Honnan tudhatjuk, hogy nem érte kellő inger sűrűségű és mennyiségű inger az izmunkat?
Hogy sem másnap, sem harmadnap nem érzünk izomlázat az edzett testrészünkben.

Mi is az az izomláz(pár szóban róla):
Súlyzós edzés hatására, ha ügyesen csináljuk,akkor mikro sérüléseket tudunk okozni az izmainkban (nem kell megijedni,hisz ettől fejlődik az izom) ,ez egy immun reakciót vált ki a szervezetünkben ami egy GYULLADÁSOS FOLYAMAT! Ezért érzünk fájdalmat az adott ponton.. 

Vissza térve: Ha másnap is tökéletesen érzitek magatokat és egy láb-nap után simán kipattantok az ágyból futva a busz után akkor valamit nagyon nem csináltatok jól a teremben az edzés alatt.  

Fiúk és lányok! Fontos hogy tudjátok, az edzés nemcsak az intenzitáson, hanem az ismétlések számától is függ!! Érdemes időről időre változtatni, viszont ha beiktattok egy-egy új mozgásformát/gyakorlatot,akkor ezzel a technikával is "összezavarjátok" izmotokat és ezáltal újabb és újabb típusú kihívások elé állítjátok őket.
(Szóval ha kaptatok az edzőtöktől vagy interneten találtatok egy edzéstervet,nem szükséges amellett megöregedni!);)

Összegezzük: 
Pulzust mérjetek(nem kell minden edzésen, de havonta belefér egy mérés),kocogás közben nem beszélünk,súlyzós edzéseken sem beszélünk(gyakorlat végzése közben), hanem jól megdolgoztatjuk az izmainkat és változatosan, a gyakorlatokat váltogatva edzünk!! :))
Ha ezeket az alap dolgokat megértitek, már jóval minőségibb edzést tudtok magatokénak.
További szép napot nektek!
Vígh Gergő

Tovább

Szent-Györgyi Albert, a századfordító magyar.

Sziasztok!
Mindnyájan hallottunk már Szent-Györgyi Albertről és a paprikájáról, DE. 
Ki is volt  Szent-Györgyi Albert? Mit tudunk a munkásságáról?  


Nobel-díjas és Kossuth-díjas magyar orvos, biokémikus. 
Természetesen nem csak ennyit fogok nektek elmondani erről a kivételes emberről. 
Nézzünk akkor kicsit pontosabban utána, mit is jelent számunkra ez a név?
-A 30-as évek elején izolálta a C-vitamint és 1936-ban a P-vitamint. 
-Jelentős szerepet játszott a citrát-kör (citromsavciklus) felfedezésében. 
-Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el. (Az egyetlen magyar tudós, aki magyarországi tudományos tevékenységéért kapta ezt a magas kitüntetést.) 
-Tudományos munkásságát 1937-ben itthon Corvin-koszorúval ismerték el. 

Szent-Györgyi Albert Budapesten született 1893-ban. 
Budapesti Tudományegyetem Orvostudományi Karán, 1917-ben orvosi oklevelet szerzett.
Katonaorvosként részt vett az I. Világháborúban, ahol pedig szándékosan megsebesítette magát (karon lőtte magát), ezért vissza hívták a frontról.  
Pozsonyban és külföldön tanult, többek között: Prágában, Berlinben, Leidenben, Groningenben ahol a biológia, az élettan, a gyógyszertan, a bakteriológia, majd a fizikai kémia érdekelte a legjobban.
Ezt követően a Cambridge-i Egyetemen, F.G. Hopkins biokémiai tanszékén megszerezte második doktorátusát, ezúttal kémiából. 
Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi ismeretlen anyagot talált a mellékvesében. Megállapította összetételét (C6H8O6), és hexuronsavnak nevezte el (1928). 


- Hazatérve, Szegeden olyan növényi forrást keresett, melyből nagyobb mennyiségben lehet kivonni hexuronsavat.
Erre a célra a szegedi paradicsompaprika kiválóan megfelelt: 10 liter présnedvből 6,5 gramm hexuronsavat állítottak elő. (Ehhez az eredményhez durván 20kg mellékvesére lett volna szükség.) 
Kering egy legenda a felfedezéséről, miszerint Szent-Györgyi már- már feladta a kutatását, mivel nagyon sok mellékvesére volt szüksége kutatásaihoz, amit a magyar körülmények nem tudtak biztosítani, majd egy este a vacsorája mellé paprikát tálalt felesége, amit Szent-Györgyi nem akart el fogyasztani, de kiváncsiságból megvizsgálta, hátha talál benne C-vitamint és nemhogy talált, hanem a lehető legnagyobb C-vitamin tartalmú növényt találta. 
- 1932-ben Szent-Györgyi – és tőle függetlenül J. Tillmans – a hexuronsavat azonosította a C-vitaminnal. Javaslatára a hexuronsavat a skorbut elleni hatásra utalva aszkorbinsavnak nevezték el. 

- Már Szegeden elkezdett foglalkozni az izom működésével, és sikeresen vizsgálta az izom fehérjéinek szerepét az izom összehúzódásban (1940-42).
Felfedezett az izomban egy olyan fehérjét, melyet aktinnak nevezett el, és kimutatta, hogy - egy másik izomfehérjével, a miozinnal társítva - ez a fehérje felelős az izom összehúzódásáért,
továbbá, hogy az összehúzódáshoz szükséges energia közvetlen forrása az adenozin-trifoszfát (ATP) nevű vegyület.
- 1947-ben ki ment amerikába, ahol végleg le is telepedett.
- Kint az Egyesült Államok Izomkutató Tudományos Intézete tengerbiológiai laboratóriumának igazgatója volt.
Érdeklődését a rosszindulatú daganatok keletkezésének irányába vetette.
- A vitanámi háború idején megírta "Az őrült majmok" című könyvét, ami máig a legjelentősebb háborúellenes írások közé tartozik.
- 1986-ban  Woods Hall-ban hunyt el.

Remélem számotokra is érdekes volt ez a cikk, következő irományom magáról a C-vitaminról fog szólni, úgy hogy azt se hagyjátok ki! Minden jót, Sziasztok!

Facebook elérhetőség: https://www.facebook.com/Gerifitness-V%C3%ADgh-Gerg%C5%91-523042804501784/?ref=aymt_homepage_panel
E-mail: vighgergo20@gmail.com

Tovább

Az élet legősibb alapelemei, az aminosavak.

Sziasztok! 

Hosszú idő után ismét itt vagyok és egy olyan témát hoztam nektek, ami szerintem elég sok embernél nincs tisztába
rakva, ezek pedig az aminosavak.

Hogy mik is az aminosavak? 
Az aminosavak a földön létező legrégebbi tápanyagok. Ezek az élet alapelemei a legősibb időktől kezdve egészen a jelenkori élet kialakulásáig. 
Két elmélet létezik az aminosavak kialakulásáról: 
-az első szerint a világegyetemből kerültek ide 
-a második szerint a bolgyónk kialakulásakor keletkeztek.

Ezekből a szerves vegyületekből fehérjék állnak össze (peptid kötésekkel). Legnagyobb mennyiségben húsokban, halakban, tojásban, tejtermékekben, és néhány növényi eredetű táplálékban (pl. szója) találhatók. 
Tudni kell az aminosavakról, hogy folyamatosan szintetizálódnak és lebomlanak újra és újra minden nap. Ezért mindennapi étkezésünkben fontos , hogy rendszeresen hozzájussunk az aminosavakhoz az elfogyasztott ételekből.
Majdnem az összes táplálékból felvett fehérje aminosavakra bomlik szét mire eléri a májat.

Több száz aminosav létezik, melyekből 20 fehérjealkotó, ezeken belül 8 esszenciális.

Az esszenciális aminosav 3 típusa:

-Esszenciális aminosav: olyan nélkülözhetetlen anyagok, melyeket a szervezet más vegyületekből nem képes szintetizálni.
Ezeket táplálékkal kell kész formában bevinni a szervezetbe.

-Standard esszenciális: mindenképp minden körülmények között fontos

-Feltételesen esszencsiális: elő tudod állítani, de nem a megfelelő mennyiségben, így intenzív edzés hatására szükséges pótolni.
(Arginin, glutamin)

Szöveteinknek különböző az aminosavpreferenciájuk. Ez azt jelenti, hogy minden szövetünk működéséhez más és más aminosav szükséges.
Bőrünk például kifejezetten preferálja a kéntartalmú cisztein aminosavat, míg csontozatunk a hisztidinből és a lizinből vesz fel nagyobb mennyiséget. Az izomzat a véráramba kerülő aminosavakból kiemelkedő mértékben veszi fel a BCAA aminosavakat (izoleucin, leucin, valin), és azon belül is a leucint.

Mikor vigyük be az aminosav készítményeket?

-Reggeli ébredés után, hogy megszakítsuk az éjszakai éhezést. 
-Edzés előtt - alatt - után 
-Lefekvés előtt
Gyakorlatilag mindig bevihetjük őket (kivéve fehérje turmix mellé nem érdemes bevinni.)
 

 Következő cikkemben részletesebben bele megyünk az aminosavak világába, ugyanis a BCAA-ról, Glutaminról és még egyébb fontos aminosavakat fogunk górcső alá venni.

További cikkekért kattints a linkre: 
https://www.facebook.com/pages/Gerifitness-V%C3%ADgh-Gerg%C5%91/523042804501784?ref=aymt_homepage_panel

Tovább

Nélkülözhetetlen vitaminunk, a C-vitamin

Sziasztok!

   Előző cikkemből megtudhattátok, hogy ki izolálta először a C-vitamint, hogy ha nem olvastad és érdekelne, itt egy link hozzá.
            http://gerifitness.reblog.hu/szent-gyorgyi-albert-a-szazadfordito-magyar


Miért is fontos nekünk ez a vitamin?
 Mert az emberi szervezet(sok más emlőstársunkkal ellentétben) gyakorlatilag képtelen az aszkorbinsav (C-vitamin) előállítására, így a szervezetünkbe csak táplálékkal tudjuk bejuttatni.  
Azonban, ha nem jutunk  MEGFELELŐ! mennyiségű C-vitaminhoz, hiánytünetként jelenik meg többek között a/az:
•    vérzékenység
•    ínysorvadás
•    immunrendszerünk legyengül(het)
•    aktívabb lehet a gyulladások kialakulása
•    fertőzésveszély, valamint az izombántalmak sem utolsók a témában. 

Hogy miért írom azt hogy MEGFELELŐ?! 
Fokozottan figyeljünk a mennyiségre!, hiszen a C-vitamin a szervezetben kémiai anyagokká (oxaláttá) bomlik le, és ez ürül a vizelettel. 
A vesekövek háromnegyede kalcium-oxalátból áll, így ennek kialakulását megakadályozva figyeljünk oda a napi ajánlott mennyiségre és a napi folyadék bevitelre! (napi 60 mg - 4 g C-vitamin)2-3l víz)

És akkor lássuk, miben található természetes úton-módon C-vitamin: 

citrusfélék gyümölcseiben, mint például a 
•    citrom
•    narancs
•    grapefruit
valamint nagyon magas C-vitamin bomba mindenféle bogyós növény(hazánkban termő növények közül a homoktövis a bajnok), legfőképp a csipkebogyó piros termése.

•    paradicsom
•    paprika
•    kelvirág
•    burgonya és még sok egyéb növény termése 
•    nyers húsokban - kivéve a halakban

Fogyasszátok őket nyugodtan párolva, főzve, sütve vagy főzelékformájában is! 

Mit tudhatunk még a C-vitaminról?!

•    az aszkorbinsav nagyban támogatja a szervezetben a vas felszívódását (szintén fontos vitamin, főleg az őszi/téli napokban) és hasznosulását.
•    természetes, enyhe hashajtó hatása van 
•    védelmet nyújt a szürke hályog ellen
•    csökkenti a vér koleszterin szintjét, ezáltal a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát. 

Jó hír! 

Az aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, vagyis, a zsíroldékony vitaminokkal szemben nem halmozódik fel a zsírszövetben, így a fölösleges mennyiség a 
vizelettel távozik. Ebből mire következtetünk?!  
NEM LEHET TÚLADAGOLNI!

Ti hallottatok már róla, hogy a C-vitamin küzdeni képes a rákos sejtek ellen is?!

Már is írom, hogyan: 

A C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva véd a szervezetet fenyegető rákkeltő anyagok káros hatásától. 
Mit jelent az hogy antioxidáns?! - az aszkorbinsavnak kémiailag olyan a szerkezete, hogy a rákkeltő anyagok szabadgyökeit megköti. Na most ezek az anyagok
egyébként a sejtek DNS-ét, (örökítő anyagát) támadnák meg, azzal reakcióba lépnének és olyan visszafordíthatatlan változást hoznának benne létre, melynek
hatására a sejtek vég nélküli osztódásba kezdenének és így daganat alakulna ki. Az aszkorbinsav azonban közömbösíti a rákkeltő anyagok szabadgyökeit, mert hamarabb lép velük reakcióba. 

Ne felejtsük el, hogy a C-vitamin jelentősen csökkenti a: 
•    gyomor
•    gége- és nyelőcsőrák kialakulásának veszélyét. 

Tudtátok?
Kemoterápia és sugárkezelés ideje alatt, több orvos azt tanácsolja daganatos betegének, hogy  hagyja abba a C-vitamin szedését, mert attól tartanak, hogy a C-vitamin a daganatsejteket is megvédi a kezelés káros hatásától és így az kevésbé lesz hatásos.

Remélem tetszett a cikk,ha bármi kérdésetek volna, elértek:
Facebookon: https://www.facebook.com/Gerifitness-V%C3%ADgh-Gerg%C5%91-523042804501784/?ref=aymt_homepage_panel
e-mailben: vighgergo20@gmail.com

Tovább

Energiaital a hétköznapokban..Miként hat a szervezetünkre? 


Sziasztok!
Mai cikkemben az energiaitalok számos káros hatásáról fogok nektek beszélni. 
Először is egy kis történelmi háttér.
 

                            Az Iron Brew elnöke (a 71-éves) AG Barr
Az első energia ital 1901-ben került piacra Iron Brew jóvoltából, ami kis hazánkba csak 1991-be tört be. 1997-ben lekerült a polcokról egészségkárosító hatása miatt. Azonban 2000-től újra fellelhetőek lettek.
Tudni kell, hogy eredetileg az energiaitalokat azért fejlesztették ki, hogy a kemény fizikai munkát végző embereknek azonnali energiát tudjanak biztosítani. Most pedig térjünk vissza a mai világunkba és gondoljuk át, hogy igazából milyen sok ember használja napi rendszerességgel, mikor még gondolatban se végeznek fizikai munkát.
Ugye, mint a nevében is szerepel az energiaitalnak szerepe, hogy energiát biztosítson. Szóval mikor Peti vagy Évi vagy akárki megiszik pl. egy vizsga felkészülés során 3-4 doboz energiaitalt, valószínű, hogy Peti nem fog hajnali egykor a tananyag fölött maltert pakolni, ezáltal az az energia mennyiség szépen átalakul finoman kitapintható úszógumivá.(Aminek Peti biztos nem fog örülni, kivéve, ha nem tud úszni. :)) 

Akkor beszéljünk még a további nem rendeltetés szerű használatáról.

Energiaital kombinálva egy kis alkohollal

Hogyha megfordítjuk az energiaitalos dobozt, azt láthatjuk a hátulján, hogy alkohollal nem szabad keverni! Oh, de hát Sanya (és még sokan mások) is így itta előző héten a buliban és semmi baja sem lett, minek hallgassak rá.. pedig nagyon jó volna, ha Sanya is figyelembe venné a feliratot, mert komoly következményei lehetnek..
Ugyanis az alkohol és az energiaital felerősítik egymás káros hatásait. A koffein felpörget, elnyomja az alkohol bódító hatását, ami nem csupán erősebb másnapossághoz, hanem komoly egészségügyi vészhelyzetekhez (pl. eszméletvesztés, s ezáltal fulladásos halálhoz) vezethet.
Hogy tényszerűbb legyek, felsoroltam nektek pár pontban, hogy milyen káros hatásai vannak még az energiaitalnak, lássuk tehát.

1. Mivel az energiaitalnak hajtó hatása van, ezért száműzi szervezetünkből az egészséges vitaminokat is.
2. Koffeintartalma miatt gyengíti immunrendszerünket.
3. Depressziót, szorongást okozhat.

4. Rontja a szív állapotát, nagy mennyiségben szívrohamot is okozhat. A taurin és aminosav kombinációja veszélyes a szívizmainkra. 
5. Emeli a vérnyomást.
6. A benne található aszkorbinsav emeli a vesekő kockázatát. Ha naponta több mint 1000 mg aszkorbinsavat fogyasztunk el, akkor 41%-kal fokozzuk a vesekőképződést.
7. Továbbá tele van károsabbnál-károsabb összetevőkkel, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a rák kialakulásához.

Ezzel a cikkel pedig nem egy energiaital gyártók elleni kampányt szeretnék elindítani, azonban nagyon fontosnak tartom, hogy tisztában legyen mindenki a folyamatos fogyasztása miatti következményeikkel.
Remélem hasznos volt számotokra ez a cikk, ha igen, osszátok meg ismerőseitekkel, had legyenek tisztában ők is ezekkel a tényekkel.
Ha pedig kérdésetek volna, kérlek ne tartsátok magatokban, írjatok nyugodtan facebookon.
Minden jót kívánok nektek, Sziasztok!

Tovább

Gerifitness - Vígh Gergő

blogavatar

Üdvözöllek az oldalamon! Cikkeim célja, hogy az egészséges életmóddal ismerkedőknek segítséget nyújthassak a vitaminoktól a különböző testmozgásokig, hogy ne a nulláról kelljen elkezdeniük életvitelük megváltoztatását.

Utolsó kommentek